Som lo que sembrem
La salut i la cuina comença al Camp
<<< NOTICIAS 2010 >>>
Apicius - Blog de Paco Marfull - Biodinámica y gastronomía.
9 Desembre 2010

La biodinámica es la interacción del cosmos, la tierra, los animales y las plantas para crear un equilibrio. El universo en su conjunto es un ser vivo y las partes deben estar en armonía entre ellas para que todo funcione bien. La acción del hombre es fundamental, pues mediante la observación y el pensamiento hace que todo funcione bien, como si se tratara de un organismo vivo.

Este es el principio que defienden los biodinámicos. Tiene acérrimos defensores y otros tantos detractores. Es una “ciencia” polémica que pone en guardia a muchos. Sin embargo hay un hecho incontrovertible: los productos biodinámicos destacan por su excelencia gastronómica y algunos de los grandes chefs ya lo han descubierto.

Apicius está realizando, desde la pasada primavera, con Joan Salicrú y otros, un reportaje en profundidad sobre la agricultura biodinámica que presentaremos en el Cuaderno de Alta Gastronomía 16 de mayo 2011. Joan Salicrú es un agricultor-ingeniero agrónomo-botánico que se ha convertido en uno de los mayores expertos en agricultura biodinámica de nuestro país. Tiene el Certificado Demeter que acredita la muy exigente condición de agricultor biodinámico. Tiene su explotación en Vallgorgina, en el macizo del Montseny; uno de los parajes más ricos y diversos de la península ibérica.

Para Joan salicrú, las verduras biodinámicas no son sólo buenas, son además y sobre todo SALUDABLES, pues están en armonía con el cosmos. Todo esto y más en nuestro próximo Cuaderno.


El Periodico - Economia - Verdures amb horòscop.
29 Novembre 2010

Hortalisses de Vallgorguina cultivades mirant als planetes arriben a l'alta cuina.

Plantar, recollir i cuinar verdures i hortalisses tractant la terra com si fos un ésser viu, tenint en compte les influències còsmiques. Aquesta és la recepta de Joan Salicrú Gairalt, un dels pocs productors a Espanya de la coneguda com a agricultura biodinàmica. Grans xefs, com ara Carme Ruscalleda o Santi Santamaria, escullen el seu hort de Vallgorguina, al Vallès Oriental, per obtenir la matèria bàsica d'algunes de les seves viandes.

«L'agricultura biodinàmica és la interacció del cosmos, la terra, les plantes i l'home que crea l'equilibri necessari perquè tot funcioni com un cos viu», explica Salicrú. L'agricultor està reconvertint la seva explotació ecològica en biodinàmica. Ja ha obtingut el segell internacional Demeter, que acredita que s'ha complert la primera etapa del llarg procés de transformació. Aquest símbol, batejat amb el nom de la deessa grega de l'agricultura, a qui els romans van anomenar Ceres, només l'han aconseguit una quinzena d'explotacions espanyoles, la majoria catalanes

Com que la clau és la interconnexió amb el cosmos, Salicrú argumenta que les plantes tenen horòscop i que cada constel·lació marca uns dies favorables «per plantar o sembrar, per recollir o fins i tot per cuinar les diferents verdures». Per avui «tocaria plantar espinacs i remolatxa, perquè quan la lluna comença a descendir reforça les arrels», explica Salicrú. Com tots els pagesos que creuen en la biodinàmica, associen les plantes de tal manera que es crea un ecosistema entre flora i fauna. Per organitzar el treball tenen en compte el calendari de l'alemanya Maria Thun, seguidora de Rudolf Steiner, el defensor de l'antroposofia.

Comunió planetària

«Com que la lluna és a Lleó, el calendari mana menjar fruits, són bons els llegums o els fruits en conserva, les albergínies o els pebrots», detalla. Salicrú alimenta les seves plantes amb preparats que reposen en una bota de roure durant una hora. S'han de dinamitzar, explica, mentre dóna voltes a la bota seguint el sistema planetari «cap a la dreta i cap a l'esquerra de manera que es connecta el preparat amb el caos que produeix la planta quan germina».

La vaca dóna per a molt en el cultiu biodinàmic. Un dels preparats és de bonyiga de vaca i un altre de banya de vaca amb pols de quars. «La banya de vaca capta l'energia planetària, està connectada directament amb el sistema planetari», resumeix sense immutar-se.

Salicrú es dedica a l'hort des de fa poc temps. Fins al 2008 el seu negoci era plantar arbres. Quan les vendes van baixar, va diversificar la seva terra i va plantar una horta ecològica, el primer pas cap a la biodinàmica.

Assegura que es guanya bé la vida. Aquest estiu venia el quilo de tomàquets a 3,5 euros, molt per sobre del preu de l'ecològic, situat a 1,80. «Tinc més demanda que oferta», diu orgullós. La majoria de clients són particulars o establiments especialitzats del Vallès, la Selva i el Maresme, i també restaurants.

«Ara qui em ve a comprar directament de Barcelona és Comerç 24, de Carles Abellan. Cada dijous, escaroles, cols, enciam de fulla de roure, a més de bledes o porros», presumeix Salicrú, que a la primavera i l'estiu treballa amb Santamaria i ben aviat subministrarà productes a Ruscalleda. Alguns dels seus veïns comencen a copiar la seva manera de fer. «Tots estan tirant líquid d'ortiga, és una revolució, és la planta de l'ortiga tallada que poses a macerar i es converteix en adob».

Aquest cap de setmana tenia programat un curs per a tècnics de l'Ajuntament de Girona que s'encarreguen d'horts escolars. «Fa un any que dirigeixo un hort d'un institut de Girona i volen ampliar l'activitat a d'altres», afirma

Gota a gota medicinal

Algunes de les seves experiències les exposarà en la pròxima edició del Fòrum Gastronòmic de Girona, on podrà explicar que rega les verdures gota a gota amb plantes medicinals.

Té 4.000 metres quadrats d'agricultura biodinàmica i la mateixa superfície en producció ecològica en reconversió cap a la biodinàmica, a més a més de vuit hectàrees plantades d'arbres d'ombra, com ara til·lers i roures, que a la llarga

-almenys hi aspira- també tindran el segell Demeter.

ICV - Visita Dolors Camats.
29 Octubre 2010

Camats: “L’horta biodinàmica de Joan Salicrú és un exemple de la modernització ecològica i econòmica que Catalunya necessita”

La portaveu parlamentària d’ICV-EUiA ha visitat aquest dijous Vallgorguina, on ha destacat actuacions municipals com la posada en funcionament del transport públic de viatgers o la implantació del programari lliure en l’administració municipal

La diputada d’ICV-EUiA i nº2 de la candidatura de la Coalició a les properes eleccions autonòmiques, Dolors Camats, ha visitat aquest dijous el Baix Montseny per conèixer de primera mà la realitat del territori i explicar-hi les propostes programàtiques d’Iniciativa Verds – Esquerra Unida.

En la seva estada a Vallgorguina, Camats s’ha interessat per iniciatives de les regidories que dirigeix Ferran Llaveria, com ara la implantació de programari lliure en l’administració municipal o la posada en marxa del sistema comarcal d’autobusos públics, del qual ha dit que “és un exemple de la necessària aposta pel transport públic com a element de cohesió social i de garantia de la igualtat d’oportunitats en l’accés al mercat laboral, al sistema educatiu i al lleure”. Camats ha situat aquest projecte en el marc del Pla de Transport de Viatgers per Carretera, aprovat pel Govern d’Entesa durant la darrera legislatura.

Posteriorment, la dirigent ecosocialista ha visitat l’explotació d’agricultura biodinàmica de Joan Salicrú, de la qual ha destacat que “iniciatives com aquesta, que avancen en la línia d’una aposta per la producció de qualitat, estretament vinculada al territori i a la gent que hi viu, han de comptar amb la complicitat de les administracions públiques”.Canal Català Vallès Oriental - Informatius - Agricultura biodinàmica.
26 Juliol 2010

És una part íntegra de l'informatiu. Abans del reportatge, veuràs que n'hi ha un altre. El de l'agricultura biodinàmica a partir del minut 04:00 aproximadament.
TV3 - Els Matins - Verdures connectades amb els planetes.
9 Juny 2010

Què són les verdures anomenades biodinàmiques?

 La Raquel Mateos ens explica que és la verdura que s'obté seguint els principis d'un tipus d'agricultura que té en compte el cosmos i el sistema planetari a l'hora de cultivar els productes.
Expansión - Verdura biodinámica en la alta cocina.
4 Maig 2010

“Unos frutos con la carnosidad, el punto justo de madurez y el matizado sabor que poseen estos tomates son paramí una declaración de principios, una reivindicación del sabor de la tierra en una época dominada por la aséptica insipidez”. Así define en su blog el cocinero Santi Santamaría, siete estrellas Michelin, el trabajo de Joan Salicru en su huerto Vallgorguina, a cuatro kilómetros de Can Fabes. “Los huertos de nuestros vecinos pueden contener tesoros ignorados: toda una declaración o, si lo prefieren, una provocación”, sigue el chef.

Lo conoce bien, dentro de pocos días Santi Santamaría recibirá de este huerto del Vallés Oriental flores de guisantes y también los primeros guisantes, muy tiernos, apunto de madurar. “Yo trabajo para la alta cocina catalana y también trabajaré para la alemana”, cuenta orgulloso Joan Salicru, que asegura tener también entre sus clientes a Carme Ruscalleda. Sabe que en más de una ocasión le han llamado loco por tener tantos miramientos en su huerto en el que sigue los criterios de la biodinámica. “Sigo el cosmos”, dice para explicar que planta sus verduras siguiendo el calendario biodinámico del equipo de la alemana Maria Thun que tiene en cuenta los movimientos de los planetas y constelaciones y los ritmos de la luna y el sol y que este agricultor dice que acelera el crecimiento y evita plagas.

Siguiendo este calendario, el 27 de abril plantó cebollas, planta de raíz y el 30, lechuga, de hoja. “En luna decreciente por que la savia va a la raíz; trabajo siguiendo la naturaleza”,resume.

No es lo más raro que hace. Riega sus verduras gota a gota con plantas medicinales, como ortiga, cola de caballo o artemisa para conseguir que sean más ricas en hierro, potasio, magnesio y antioxidantes. Éstos son sus argumentos al decir que son muy valoradas en las tiendas de dietética. Más que un huerto es un bosque, suele cubrir las plantas con hojas de temporada, que se convierten en humus, el mejor abono, y suele asociar las verduras de manera que creen ecosistemas; en los que incluye insectos que ayudan a controlar plagas y algunos que incluyen propiedadesmedicinales. Con su iniciativa de agricultura biodinámica Joan Salicru, ingeniero agrónomo de formación, participa este año en los Premios Innovación Tecnológica del Departament d’Agricultura en la categoría empresa agraria.

Dedicado siempre a la plantación de árboles ornamentales, al detectar el bajón de la crisis de la construcción empezó a dedicar parte de su finca, apenas hectárea y media, a las verduras ecológicas biodinámicas, un negocio con el que dice que no tiene que salir a buscar clientes. “La producción está vendida antes de la cosecha”,afirma.

En su huerto está intentando recuperar verduras antiguas como el tomate negro de Crimea o la judía tierna de la tapa plana. Ahora, parte de sus esfuerzos se dirigen a conseguir el sello Demeter, la estrella de la producción biodinámica y a transformar parte de las ocho hectáreas que dedica a los árboles ornamentales en huerto.
Ajuntament de Girona - Jornada d'horts ecològics escolars.
Març 2010

El Sr. Joan Salicrú és enginyer tècnic agrícola i tècnic assessor de l’institut d’educació secundària Santa Eugènia de Girona.

L’institut Santa Eugènia realitza l’activitat Hort i Cultura, que forma part del programa de recursos educatius de l’Ajuntament de Girona i és un projecte en el qual es dóna suport als centres educatius de la ciutat per tirar endavant el seu projecte d’hort, ja siguin horts urbans o horts tradicionals. Amb la col·laboració i assessorament del Sr. Joan Salicrú, l’institut Santa Eugènia ha volgut donar un pas més i, a més de fer hort ecològic, han optat per treballar també l’hort biodinàmic, esdevenint així el primer hort biodinàmic de les escoles i instituts de Girona.

El Sr. Joan Salicrú ha col·laborat també a la Jornada d’Horts Ecològics Escolars, organitzada per l’Ajuntament de Girona i el Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, que es va celebrar a Girona per primer cop el passat mes de març. La seva conferència “Som el que sembrem. Experiència d’hort biodinàmic” va despertar l’entusiasme dels assistents. Amb les seves paraules va saber transmetre la feina del dia a dia i la importància de la biodinàmica. Va ser la ponència més ben valorada de la jornada per part de les persones assistents.

En el marc d’aquesta primera Jornada d’Horts Ecològics Escolars, el Sr. Joan Salicrú va fer aportació de grana de blat de moro barrat de Ripoll no-transgènic per obsequiar a tots els assistents.

Personalment, valoro profundament la saviesa acumulada del Sr. Joan Salicrú i agraeixo el seu entusiasme en l’assessorament i acompanyament del projecte Hort i Cultura que hem engegat des de l’Ajuntament de Girona d’acord amb el nostre compromís d’estendre la cultura de la biodinàmica a tots els horts escolars de la ciutat.
Cols de Vallgorgina, d'en Joan Salicrú - Carme Ruscalleda.
Març 2010

En un petit territori català, industrial i de serveis, agrícola i mariner, s’hi fan unes cols que arriben als mercats amb una presència tan seductora com una poncella gegantina. Són cols de fulla verda i butllofada, de tacte ters i sonor, de tronc amb serva. Són cols que fan olor de col, que omplen d’aromes l’aigua quan bull, i que per això inspiren a fer-ne una sopa escaldada. Són cols que fan
bona parella amb les patates, o bona companyia a la perdiu, que perfumen en la justa mesura una carn d’olla, i són també adequades per despullar-les i tornar-les a vestir, afegint-hi carn picada entre fulla i fulla abans de coure-les amb sofregit. Són cols amb uns ulls tan tendres, que mereixen ser posats a l’amanida i, menjar-los crus, amb una vinagreta suau, tal com recomanen els nutricionistes moderns.

Demaneu al vostre proveïdor de cols quines són les millors de la parada, i és molt possible que us ofereixi cols amb “nom i cognom” (del productor, és clar); potser les trobareu petites, però no patiu perquè no us fallaran: triomfareu tant amb un trinxat amb cansalada com amb una bullida amb bacallà i all-i-oli. A taula, entendreu per què valen un xic més: la col s’haurà expressat al vostre
plat i us farà veure el valor de la col que heu comprat, el valor de la verdura més ben posicionada a la llista dels vegetals recomanats. Entendreu també el valor del pagès, l’últim heroi romàntic, tossut i dedicat, amb un esforç impagable, a continuar cuidant la catifa verda de salut dels horts catalans, que són jardins de vida.
Magazine dominical de La Vanguardia - Lo mejor de la gastronomia.
14 Febrer 2010

...//...
Mi cuarta recomendación es Joan Salicrú de quien ya he hablado en otras ocasiones. Además de los valores del ecologismo, Joan se sirve de los principios de la biodinámica para proporcionarme, con máximo respeto por la naturaleza, unos tomates pometa rosa, Montserrat y negros de Crimea y unas lechugas que me han permitido recuperar sabores que creía ya perdidos.
...//...