Som lo que sembrem
La salut i la cuina comença al Camp
<<< NOTICIAS 2013 >>>
Triform Institute - Más allà de la agricultura ecólogica
12 Decembre 2013

Triform Institute - Desarrollo de Organizaciones y Triformación Social

El Triform Institute tiene como parte de su misión: Ayudar al individuo y a la sociedad civil a formar preguntas de calidad y a tomar conciencia de su papel en el mundo.

En sintonía con este impulso, nos es grato invitaros a la próxima Mesa Redonda que organiza el Triform Institute en su sede de Barcelona.

Más allà de la agricultura ecológica - Jueves 12 de Diciembre de 2013 - Ponente: Joan Salicrú.

Joan Salicrú es agricultor biodinámico en su finca de Vallgorguina (Barcelona).
Durante años ha sido un activo comunicador de una relación mas sana de los seres humanos con la tierra y de una nueva conciencia respecto a nuestra alimentación.
En este encuentro podremos dialogar sobre un tema tan apasionante como es la agricultura biodinámica y sus consecuencias benéficas para nosotros y el planeta.


La sínia - Associació Mediambiental - Jornada tècnica.
17 Novembre 2013

Presentació
Actualment existeix la possibilitat d’utilitzar compostos naturals (derivats del processament físic i químic d’altres plantes) per a prevenir i fins i tot guarir malalties de plantes, enfront d’alguns productes més artificials.

És possible utilitzar aquests compostos per a prevenir malalties i fins i tot per a enfortir aquelles espècies que desitgem conrear. Es poden obtenir poderosos fungicides, que poden aplicar-se a tot tipus de cultius: a la nostra horta, als nostres arbres fruiters, a la vinya, a la gespa, i fins i tot a plantes comunes tant d'exterior com d'interior.

10.30 h Preparats en agricultura biodinàmica; la recuperació de la terra. Sr. Joan Salicrú, enginyer tècnic agrícola. Vivers Salicrú
11.30 h Sessió pràctica. Sr. Santi Soto i Sr. Joan Salicrú.

Lloc de realització
Associació Mediambiental La Sínia
L’hort de la Sínia
43893 Altafulla

Ajuntament de Sant Celoni - 3ª Tardor Gastronòmica
23 Octubre 2009


L’Ajuntament de Sant Celoni organitza durant el mes d’Octubre la Tercera Tardor Gastronòmica, una àmplia proposta on el Cruce hi participarà amb dos actes que tindran lloc en el seu emplaçament.

D’una banda la xerrada sobre “Les Verdures  Biodinàmiques”, amb en Joan Salicrú, Elsa Martínez i Caves Recaredo.

Emprar verdures d’agricultura biodinàmica és un dels trets diferenciadors de la gastronomia d’el Cruce Restaurant i en Joan Salicrú que és un dels millors exponents i reconegut emissari d’aquesta filosofia al nostre país, ens farà una petita introducció, explicarà els beneficis d’aquesta agricultura

La xarxa - Deixa'm Tastar
28 Juliol 2013

Avui aprendrem moltes coses sobre l'agricultura biodinàmica de la mà de Joan Salicrú, enginyer agrícola i de Xavier Pellicer, un dels millors cuiners del nostre país.
Ràdio Estel - Del camp a taula.
13 Abril 2013

Direcció i presentació: Isidre Font

Espai setmanal on es donarà informació sobre el sector agrari i agroalimentari català, passant per tots els processos des de la producció fins que el producte arriba a taula. Hi haurà unes seccions inicials com l'entrevista, el debat, el reportatge, l'actualitat, les fires, l'agenda, a les que s'afegiran d'altres com l'agricultura ecològica, sector pesquer, medi ambient i boscos, etc.
Iniciació a l'agricultura ecològica - Associació Jardí Santa Susanna
7 Març 2013

CICLE DE XERRADES: Iniciació a l'agricultura ecològica.

Xerrade: "AGRICULTURA ECOLÒGICA I BIODINÀMICA"

Hora: de les 18 a les 19:30 hores.

Lloc: Associació Jardí Santa Susanna - Font i Boet, 12 - Caldes de Montbui
El Periodico - Gourmets - Tractem la terra com um ésser viu.
Febrer 2013

Joan Salicrú creu fermament en el que fa, estima la seva professió i s’hi entrega en cos i ànima. També s’esforça a transmetre i divulgar les bondats de l’agricultura biodinàmica, un model “molt avantatjós” per al consumidor i l’agricultor. “És sostenible, no depèn d’energies fòssils com el petroli, i proporciona més vitalitat: s’obtenen verdures vives”, afirma. El sistema ha obtingut el suport de cuiners il•lustres, els quals han despertat moltes consciències amb el propòsit de fomentar el consum de productes procedents de cultius biodinàmics. El suport de l’alta cuina, opina l’agricultor, se sustenta en un argument irrefutable: “La qualitat és superior i les verdures tenen un gust diferent”. Davant dels que esgrimeixen el preu com a arma dissuasòria per abraçar la causa biodinàmica, Salicrú contraataca amb una altra raó poderosa: “És més cara”, reconeix, però “dura més”. Per exemple, “un manat de porros pot aguantar en òptimes condicions 15 dies”, explica.

Per entendre millor en què consisteix l’agricultura biodinàmica, l’enginyer agrícola anima la gent a visitar els horts on es practica aquesta activitat. “Jo aposto per la venda directa”, proclama Salicrú. ¿Per què? “El client, quan ve a la nostra finca, veu com tractem i cultivem la terra i comprova d’on surten les verdures que compra i consumeix”, respon. És la manera més directa i convincent d’entendre que l’agricultura biodinàmica també és producte de proximitat i com a tal ofereix un ampli ventall de possibilitats tant a l’agricultor com al consumidor. “És molt més sostenible i té un gran futur per davant”, augura.  Qüestió de consciència No obstant, Salicrú és conscient de les dificultats que encara ha de vèncer aquesta opció. “Promocionar aquest tipus d’agricultura té molt a veure amb la consciència de cada persona”, comenta. Segons el seu parer, “l’agricultura convencional la pot treballar qualsevol”, mentre que l’ecològica “necessita canviar i adoptar una altra filosofia”. La biodinàmica, apunta Salicrú, se situa “a l’altre extrem de l’ecologia”, però “passar dels preceptes ecològics als criteris biodinàmics implica un procés personal”, assegura el pagès.

Fa temps que Joan Salicrú va completar amb èxit aquesta experiència vital. Tant és així que la seva feina al capdavant de la finca de Vallgorguina, al Vallès Oriental, ha estat reconeguda amb l’exigent certificat Demeter, segell que l’acredita com a agricultor biodinàmic. L’enginyer se sent “satisfet” d’aquesta distinció i també que “cada vegada hi hagi més gent que opta per aquest tipus d’agricultura”.

L’activitat agrícola a la finca biodinàmica de Salicrú segueix les consignes de la quarta conferència de Rudolf Steiner. “Les terres es cultiven en comunió amb el cosmos. Fins la setmana passada hem estat preparant i removent la terra per sembrar a final de mes els cultius de primavera-estiu”, explica el pagès. ¿En què consisteix aquesta feina? “Aixequem la terra i la disposem per interactuar amb el cosmos. Així, totes les energies planetàries, sobretot quan hi ha lluna plena, hi penetren amb més força”, explica Salicrú. “Si plantem pla només aprofitem l’energia que va cap a l’arrel però desaprofitem la que va cap a la fulla”, prossegueix. Aquesta energia que va cap a la fulla és el que els biodinàmics denominen “cos etèric vital”, que té per funció “subministrar la vitalitat del cosmos a la verdura”.  Amb el màxim respecte Un altre factor determinant en l’agricultura biodinàmica és que “tractem la terra com un ésser viu”, destaca l’enginyer. En cada estació es fan servir les restes vegetals que ofereix la naturalesa. Ara els horts estan resguardats del fred amb branques d’alzina. No menys important són els preparats biodinàmics amb el compost. El procés de vivificació es porta a terme amb el màxim respecte procurant no danyar la terra. Amb l’agricultura biodinàmica “donem una informació a la terra i aquesta actua en base a aquesta informació. Com més bé la tractes més et torna ella”, conclou Salicrú, que advoca per aquesta opció agrícola com a gran alternativa de futur.