Som lo que sembrem
La salut i la cuina comença al Camp
















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Fundación Círculo de Arte Social - Goetheanismo, Fundamento para
el Desarrollo de la Antroposofía
29-30 Novembre 2014

La Experiencia Pura y las Preguntas, como camino de la voluntad en la experiencia del Yo Superior.
En el seminario, trabajaremos las preguntas que surjan, como camino de voluntad del Yo de los participantes.

La influencia del barroco español en el amor hacia las cosas. Velázquez, Cervantes y Calderón de la Barca en la fundación del romanticismo alemán: Los hermanos Schlegel traductores de Calderón, Tieck traductor de Cervantes y Novalis.
La influencia de Novalis en Joan Margall: la eternidad en las cosas
“….. buscamos por todas partes lo absoluto y sólo encontramos cosas”. Novalis.
La vivencia del Yo superior como aventura, hazaña, empresa. La correspondencia entre microcosmos y macrocosmos: “….. el poeta y el sacerdote eran primitivamente uno solo, sólo en tiempos posteriores se han extinguido. Sin embargo el auténtico poeta es siempre un sacerdote, como el auténtico sacerdote ha sido siempre un poeta”.
“Los aprendices de Sais” de Novalis. Palabras del maestro de Sais: “….. muy pronto veo en todo combinaciones, encuentros, coincidencias, acabó por no ver nada aisladamente.
Las percepciones que le llegaban por los sentidos, eran como grandes escenas colreadas y variadas: las oía, tocaba y pensaba a la vez. Se alegraba de ver reunidas cosas que eran extrañas entre sí. Las estrellas eran hombres y los hombres estrellas; las piedras animales y los animales plantas …..”.
Experiencias del oído y del tono ajeno, en la poesía de Joan Margall.
Contemplación de la Esmeralda, desde el asombro, la veneración, la concordancia y la entrega. La experiencia pura del pensar como relación entre los conceptos y la percepción, cualidad del verde esmeralda.

Vidasana.org - BIODINÁMICA El caso de Joan Salicrú

2 Octubre 2014




La agricultura biodinámica es un enfoque agrícola que trata de integrar los cultivos en el entorno natural donde se desarrollan. La finca biodinámica es un organismo vivo compuesto por los elementos que la componen: humanos, fauna, flora y aquello que se cultiva. Además, este microcosmos debe de estar en sintonía con el macrocosmos, es decir, con el resto del planeta y del Universo.  

Este vÍdeo explica el caso de Joan Salicrú, ingeniero agrónomo que, tras sufrir una profunda transformación personal, se dedicó a observar e investigar la naturaleza; y esto le llevó, sin él saberlo, a adoptar los principios de la biodinámica. Hoy en día imparte cursos en su finca de Vallgorguina, y afirma que es la forma de agricultura del futuro. Él nos explica su proceso y qué es la agricultura biodinámica.
Sant Celoni - 4ª Tardor Gastronòmica.
Octubre 2014

Dijous 9
Xerrada "Agricultura biodinàmica" a càrrec de Joan Salicrú Gairalt. Agricultor biodinàmic de Vallgorgina, enginyer técnic agricola amb la certificació Demeter i premi Ecosi 2014.

Dissabte 18
Visita guiada a l'hort biodinàmic de Joan Salicrú

Dimecres 29
Tast-xerrada de verdures biodinàmiques a carrec de Joan Salicrú i Elsa Martinez i maridatge amb el celler biodinàmic Parés Baltà (DO Penedés)

ING Edicions - L'hort d'en Joan
Octubre 2014

L’hort d’en Joan ja fa un temps que dóna pocs fruits.

Ell i el seu pare s’estimen molt la terra i comencen a observar-la i a cuidar-la, a ella i als animalons que hi viuen. Ben aviat veuran que el seu esforç no és endebades, i a poc a poc el seu hort tornarà a ser ben viu.

Aquest llibre ens ofereix una mirada poètica al procés de regeneració de la terra i ens recorda que, si la cuidem, rebrem la millor collita.
Llibre recomanat per nens i nenes a partir de 4 anys.

Miquel Figueroa - Breve iniciación a la Agricultura Biodinámica.
27 Setembre 2014

La Agricultura Biodinámica es un enfoque agrícola que trata de integrar los cultivos en el entorno natural donde se desarrollan. La finca biodinámica es un organismo vivo compuesto por los elementos que la componen: humanos, fauna, flora y aquello que se cultiva. Además, este microcosmos debe de estar en sintonía con el macrocosmos, es decir, con el resto del planeta y del Universo.

Joan Salicrú es ingeniero agrónomo. Tras sufrir una profunda transformación personal se dedicó a observar e investigar la naturaleza, y esto le llevó, sin él saberlo, a adoptar los principios de la Biodinámica. Hoy en día imparte cursos en su finca de Vallgorguina, y afirma que es la forma de agricultura del futuro.
Concierto de Liras - Grupo LOS UNOS Y LOS OTROS
8 Agost 2014

CONCIERTO DE LIRAS, por el GRUPO DE LIRA CONTEMPORÁNEA "LOS UNOS Y LOS OTROS"

"LOS UNOS Y LOS OTROS" es un grupo formado por músicos de Berlín, Madrid y Canarias.
Ofrecen un variado repertorio con obras de amplio recorrido histórico, desde piezas medievales: LLIVRE VERMELL de MONTSERRAT, CANTIGAS DE ALFONSO X, el SABIO, etc..., hasta obras contemporáneas, compuestas para lira: COLIN TANSER, JOHN BILLING, M. TOBIASSEN, pasando por autores renacentistas y barrocos: A.CABEZÓN, O'CAROLAN, BACH, MONTEVERDI, G.F. HAENDEL, etc....

En la ERMITA situada en la FINCA "JOAN SALICRÚ"
Premis EcoSí - Fira Girona
30 Maig 2014

Els premis EcoSí reconeixen Roser Capdevila, Gaspar Hernández, Joan Salicrú i l’escola Castellum de Sant Julià de Ramis

Fira de Girona ha inaugurat aquesta tarda la 9a edició d’EcoSí, la fira de la cultura ecològica de Girona. L’acte inaugural ha servit per reconèixer la il·lustradora Roser Capdevila, el periodista Gaspar Hernández, l’agricultor biodinàmic Joan Salicrú i l’escola Castellum de Sant Julià de Ramis que han rebut els premis EcoSí 2014. EcoSí se celebrarà fins diumenge amb 132 expositors i 130 activitats per a tots els públics.
Els premis EcoSí es van crear fa tres anys per reconèixer aquelles persones, empreses i entitats que treballen per a la cultura ecològica i en uns valors similars als que projecta EcoSí.
Els premis EcoSí 2014 han reconegut també la trajectòria de Joan Salicrú, agricultor biodinàmic i un dels pioners d’aquest tipus de cultius a Catalunya.
Fundación Círculo de Arte Social - Seminario
3 Maig 2014

“GOETHEANISMO, FUNDAMENTO PARA EL DESARROLLO DE LA ANTROPOSOFÍA”

Seminario coordinado por Jaime Padró y con la colaboración de José Antonio Lacueva, Mª Eugenia Pérez-Blanco y Joan Salicrú

La atención de los sentidos vista, olfato y gusto en plantas y hortalizas biodinámicas.
La recreación volitiva de la imagen resultante de la atención, genera una imagen en el cuerpo etéreo para la percepción del mundo elemental: Tierra, Agua, Aire y Fuego.
Ejercicios de meditación de los cuatro elementos.
El fundamento químico de la vida desde la perspectiva goetheana. Por José Antonio Lacueva
La metamorfosis de los cuatro elementos en la acción de cocinar. Por Mª Eugenia Pérez-Blanco
Observación en la finca de las relaciones entre las plantas. Transformación moral del agricultor a través del ejercicio de la agricultura biodinámica. Por Joan Salicrú
Atención a los sentidos en la iglesia templaria y en el dolmen de la finca de Joan Salicrú.
Ràdio Arenys de Munt - El Programa
27 Abril 2014

El Programa, en Ciencia y naturaleza

Agricultura Biodinàmica (amb Joan Salicrú)

Avui parlem d’agricultura biodinàmica amb en Joan Salicrú, enginyer agrònom de llarga trajectòria, que té el seu hort aquí al costat, a Vallgorguina.
Iniciativa La Terra - Un pagès del Vallès ...
Abril 2014

Un pagès del Vallès potencia l’agricultura biodinàmica com a garantia de salut

Joan Salicrú, de Vallgorguina (Vallès Oriental), ven les hortalisses a botigues, particulars i cuiners.

Vigila, no trepitgis aquest niu de formigues”, va ser la primera cosa de què em va alertar el pagès de Vallgorguina (Vallès Oriental), Joan Salicrú, quan vaig arribar a la seva finca. Després d’entrevistar-lo, vaig entendre la dimensió d’aquest avís.
En Joan té un viver d’arbres ornamentals, Vivers Salicrú. Fa més de trenta anys que es dedica a treballar la terra, però va ser a partir del 2008, arran d’una baixada notable de les vendes d’arbres, que va decidir fer un canvi: “Vaig decidir dedicar-me a produir aliment”, afirma; i va trobar en l’agricultura biodinàmica la manera d’aconseguir-ho.
Ara, a banda de mantenir el viver d’arbres ornamentals, disposa d’1,5 hectàrees d’horta, tot en biodinàmic. Recupera llavors antigues i locals, es fa el seu propi planter i disposa de la certificació del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica [CCPAE] i la Demeter (que
acredita l’agricultura biodinàmica).
L’aposta d’en Joan per l’agricultura biodinàmica, va ser, sobretot, una qüestió de creença: “Cal fer aliments sans i amb principis. No es pensa prou en termes de salut. Hi ha gent que fa ecològic per principis, però d’altres que només en fan per a poder vendre més car”. I explica que els dos primers anys van ser durs: “Has d’anar interioritzant el calendari biodinàmic, com feien els nostres besavis, però sense calendari, perquè no els feia falta, i mirar com interactua tot l’ecosistema”. Els productes de la finca d’en Joan són molt apreciats, ja no només pel gust,
sinó perquè un ventall important dels seus consumidors és plenament conscient que són molt saludables. I l’alta cuina així ho ha valorat, també. “Vaig treballar durant molts anys amb en Santi Santamaria, i a partir de treballar amb ell, m’han vingut a buscar molts d’altres cuiners”.
Espai Marfà - IV Jornada D'Horts Escolars a Girona.
21 Març 2014

13.30 h Tractament biodinàmic de la terra. Joan Salicrú, enginyer tècnic agrícola